Museums and Institutions Museums and Institutions

Κεφαλονιά

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αργοστολίου

Ηλία Ζερβού 12 – Αργοστόλι 28100

Τηλ και fax. 26710 28835

Στεγάζεται κάτω από την Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου και καλύπτει τις τελευταίες περιόδους της ζωής στην Κεφαλονιά. Ιδρύθηκε το 1962 από την Ελένη Καμπίτση-Κοσμετάτου. Το αρχειακό υλικό του απεικονίζει το ιστορικό παρελθόν του νησιού, από τον 15ο αιώνα μέχρι και τους σεισμούς του 1953. Εκθέματα από την ανώτερη κοινωνικά τάξη, αντικείμενα τέχνης, χειρόγραφα, ιστορικά ντοκουμέντα, χαρακτικά, φωτογραφίες, αντικείμενα λατρείας (τέμπλο, εικόνες), ενδυμασίες, έπιπλα, προσωπογραφίες, αντικείμενα οικιακού χαρακτήρα, αντικείμενα συνδεδεμένα με την αγροτική ζωή.

Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου

Ρόκκου Βεργωτή και Λεωφόρου Βεργωτή

Αργοστόλι 28100

Τηλ. 26710 28300

Κοντά στην Πλατεία Βαλλιάνου και απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο «Ο Κέφαλος» στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου. Στο Μουσείο αυτό φιλοξενούνται παλαιολιθικά εργαλεία και ανασκαφικά ευρήματα από τους ιστορικούς χρόνους της ανθρώπινης παρουσίας στην Κεφαλονιά (τάφοι Μαζαρακάτων, Κοκολάτων, Λακύθρας). Νομίσματα, χάλκινα και χρυσά, αγγεία, όπλα, όστρακα, περιδέραια, αγαλματίδια, γλυπτά αρχαίων αλλά και ρωμαϊκών χρόνων, καθώς και το περίφημο μωσαϊκό με τα δελφίνια του 6ου π.Χ. αιώνα κοσμούν τις προθήκες του Μουσείου. Επίσης στεγάζεται και η συλλογή των ευρημάτων του Γεωργίου Καββαδία, αλλά και μέρος των πρόσφατων ανασκαφικών ευρημάτων του θολωτού τάφου των Τζαννάτων.

Ίδρυμα Φωκά-Κοσμετάτου

Οδός Π. Βαλλιάνου 1

Αργοστόλι 28100 – Κεφαλονιά

Τηλέφωνο-Fax: 26710 26595

Το ίδρυμα δημιουργήθηκε το 1984 με κληροδότημα των αδελφών Κοσμετάτου. Ήτοι: Κοσμέτο, Σπυρίδωνα και Νικόλαο. Η οικογενειακή διατηρητέα οικία, η οποία ξανακτίσθηκε μετά από τους σεισμούς του 1953 σε πολύ μικρότερη κλίμακα, μετετράπη σε μουσείο –πινακοθήκη για την στέγαση των προσωπικών συλλογών. Στο ισόγειο είναι το Μουσείο, στο υπόγειο τα Αρχεία, και στον όροφο η Γραμματεία. Οι συλλογές των τριών αδελφών – λιθογραφίες Επτανησιακού και Ελληνικού ενδιαφέροντος, Γαλλικού 18ου αιώνα, νομίσματα και χαρτονομίσματα του Μεσογειακού χώρου – παρουσιάζονται μερικώς λόγω του περιορισμένου του χώρου. Το Μουσείο εκδίδει σπάνια έργα και έχει εκπαιδευτικό τμήμα που έχει αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Στα Δαυγάτα, λίγο έξω από το Αργοστόλι, λειτουργεί το Δημοτικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Εκτός από τα εκθέματα της Κεφαλλονίτικης πανίδας και χλωρίδας, λειτουργεί και βιβλιοθήκη αλλά και εκπαιδευτικό κέντρο. Ιδρύθηκε το 1996 και στεγάζεται στα Δαυγάτα. Στους σκοπούς τους περιλαμβάνεται η ενημέρωση, η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση σε θέματα περιβάλλοντος και φύσης. Στην ίδρυση του εν λόγω μουσείου συνέβαλε τα μέγιστα η Εταιρεία Προστασίας Φύσεως Κεφαλονιάς και Ιθάκης δωρίζοντας υλικό και συλλογές (ορυκτά, πετρώματα, απολιθώματα, φωτογραφίες, όστρακα, κοράλλια, βιβλία).

Ναυτικό Μουσείο Φάρσων

Ιδρύθηκε το 1997 ως Νομικό Πρόσωπο της τότε Κοινότητας Φάρσων και στη συνέχεια του Δήμου Αργοστολίου, με σκοπό τη συλλογή, έκθεση, έρευνα κάθε αντικειμένου ή μελέτης που άπτεται της σχέσης ανθρώπου-θάλασσας. Επιπρόσθετα το Μουσείο θα στεγάσει τα Ναυτικά Αρχεία Ιονίου και θα εκθέτει μακέτες πλοίων, γκραβούρες, χάρτες, πίνακες ζωγραφικούς, ναυτικά όργανα, έγγραφα, βιβλία πλοίων, μοντέλα πλοίων, φωτογραφίες και γενικά κάθε αντικείμενο που μπορεί να χαρακτηρισθεί μουσειακό.
 

Μουσείο ραδιοφώνου και τηλεπικοινωνιακού υλικού

Το Μουσείο αυτό είναι ιδιόκτητο και ανήκει στον κ. Χαράλαμπο Μακρή. Στεγάζεται στην οδό Μ. Κοργιαλένια 14, στο Αργοστόλι. Όποιος θέλει να το επισκεφθεί θα πρέπει πρώτα να τηλεφωνήσει στο 26710 22679 .


Το Μουσείο αυτό έχει δυο ενότητες.

1. Παλαιά ραδιόφωνα και τηλέφωνα

2. Ασύρματους και τηλεπικοινωνιακούς δέκτες.


Περιλαμβάνει 90 περίπου ραδιόφωνα , 30 ασύρματους, 12δέκτες, C.B., παλαιές λυχνίες εκπομπής-λήψης, γραμμόφωνα, πικ-απ καθώς και φωτογραφικό υλικό. Όλα τα εκθέματα βρίσκονται σε άριστη κατάσταση και μπορεί ο επισκέπτης να τα λειτουργήσει.

Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο

Ένα μουσείο στη Κεφαλονιά που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε είναι το εκκλησιαστικό-βυζαντινό μουσείο που έχει ιδρύσει η Μητρόπολη Κεφαλονιάς με πρωτοβουλία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κκ Σπυρίδωνα το 1988. Το μουσείο το 2002 στεγάστηκε σε δικό του κτίριο που χτίστηκε για αυτό το σκοπό στη Μονή του Αγίου Ανδρέα.

Η συλλογή του μουσείου συντηρήθηκε από την 6η Εφορεία Βυζαντινών αρχαιοτήτων, η οποία διαμόρφωσε και την έκθεση του μουσείου. Το εκκλησιαστικό-βυζαντινό μουσείο της Κεφαλονιάς περιλαμβάνει ξυλόγλυπτα, φορητές εικόνες και θρησκευτικά κειμήλια, τα περισσότερα από τα οποία είναι από ναούς και μονές του νησιού που καταστράφηκαν στους σεισμούς του 1953. Αυτό το υλικό, μαζί με τα κειμήλια της Μονής του Αγίου Ανδρέα αλλά και δωρεές που προστέθηκαν στη συνέχεια, είναι το πλούσιο περιεχόμενο του μουσείου. Τα εκθέματα του εκκλησιαστικού-βυζαντινού μουσείου της Κεφαλονιάς αντιπροσωπεύουν 4 αιώνες θρησκευτικής και καλλιτεχνικής έκφρασης των επώνυμων και ανώνυμων δημιουργών του νησιού. Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, εκτός από τις Κυριακές που είναι κλειστό.

Τηλέφωνο 26710 69700

 

 

Ζάκυνθος

Μουσείο – Σκευοφυλάκιο Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου

Το μουσείο στεγάζεται στην αίθουσα του ισογείου του κεντρικού κτιρίου της Μονής. Υπάρχουν διάφορα αντικείμενα ζωγραφικής, αργυρογλυπτικής και υφαντικής.  Ανάμεσα στα έργα ζωγραφικής βρίσκονται τέσσερις εικόνες του Κουτούζη που απεικονίζουν την ζωή του Αγίου Διονυσίου και μια κρητικής τεχνοτροπίας που εικονίζει το Χριστό ανάμεσα στους Ιεράρχες. Μεταξύ των έργων αργυρογλυπτικής υπάρχουν μια σειρά από επίχρυσα ιερά σκεύη επτανησιακής και ρωσικής τέχνης (όπως δίσκοι, καντήλια, σταυροί κτλ) καθώς και Ευαγγέλια και Απόστολοι.  Στον τομέα της υφαντικής υπάρχουν ωραιότατες ιερατικές στολές του περασμένου αιώνα καθώς και κεντητά καλύμματα για δισκοπότηρα.

Βερτζάγειο Εκθετήριο Μουσείο

Είναι ιδιωτικό λαογραφικό Μουσείο που ιδρύθηκε τη δεκαετία του '90.
Στα εκθέματά του περιλαμβάνει : αγροτικά εργαλεία και μηχανήματα, οικιακά σκεύη, εξαρτήματα προβιομηχανικών εργαλείων, μηχανών και εγκαταστάσεων, που χρησιμοποιούνταν τον 19ο και αρχές 20ου αιώνα, είδη καθημερινής χρήσης του αγροτικού παρελθόντος της Ζακύνθου.
Τηλέφωνο: 26950 83580, 83670

Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας

Το Μουσείο είναι ιδιωτικό και ιδρύθηκε τη δεκαετία του '90. Μέχρι το Φεβρουάριο του 2006 στεγαζόταν στο παλιό Δημοτικό σχολείο της Αγίας Μαρίνας. Μετά μεταφέρθηκε σε δικό του κτίριο που χρηματοδοτήθηκε από την Κοινοτική Πρωτοβουλία LEADER +. Στα εκθέματα του Μουσείου περιλαμβάνονται : βαλσαμωμένα πουλιά και ψάρια, όστρακα, φυτά και ζώα πέτρες και ορυκτά.

ΤΗΛ. : 26950 65040

Website: museumhelmis.gr

 

Μιλάνειο Ναυτικό Μουσείο

Είναι σύγχρονο ιδιωτικό μουσείο, που ιδρύθηκε στον 21ο αιώνα και στεγάζει ζωγραφικά έργα και αντικείμενα του ναυτικού επαγγέλματος.

ΤΗΛ. : 26950 42436

Website: milaniomaritimemuseum.gr

 

Μουσείο Σολωμού και Κάλβου

Το Μουσείο βρίσκεται στην ιστορική πλατεία του Αγίου Μάρκου. Στο ισόγειο του κτιρίου στεγάζεται το Μαυσωλείο το οποίο φιλοξενεί τα οστά τoυ εθνικού ποιητή της Ελλάδας, Διονυσίου Σολωμού και του Ανδρέα Κάλβου και της συζύγου του. Ο όροφος του κτιρίου περιλαμβάνει τις αίθουσες Διονυσίου Σολωμού, Διονυσίου Ρώμα, Νικολάου και Θάλειας Κολυβά και την Πτέρυγα Επιφανών Ζακυνθίων, με την Αίθουσα Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή, η οποία συνεχίζεται και στο νέο τμήμα του ισογείου. Ανάμεσα στους δύο ορόφους, ανοίγεται η μικρή αίθουσα με τα έργα της Αμαλίας Νταγιάντα, ενώ στο δεύτερο όροφο λειτουργεί η αίθουσα Σταύρου Σ. Νιάρχου, με τη Βιβλιοθήκη και το Τμήμα Τεκμηρίωσης.

Τηλέφωνο: 2695048982

http://www.museumsolomos.gr/

 

Βυζαντινό Μουσείο

Το μουσείο βρίσκεται στην πλατεία Δ.Σολωμού και άνοιξε τις πύλες του για πρώτη φορά το 1960. Αναπτύσσεται σε τρεις ορόφους και στις συλλογές του περιλαμβάνονται έργα ξυλοτεχνίας - ξυλογλυπτικής (16ος-19ος αιώνας), τοιχογραφίες (12ος-13ος και 17ος-18ος αιώνας), μικρή γλυπτοθήκη ελληνιστικής παλαιοχριστιανικής, βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, λειτουργικά σκεύη και εικόνες του 15ου -19ου αιώνα (κρητικής-κρητικοεπτανησιακής σχολης, επτανησιακό νατουραλισμό).

Τηλ.: 2695042714

 

Αρχοντικό Ρώμα

Το Αρχοντικό ανεγέρθη κατά την δεκαετία του 1660 από τον Άγγλο μεγαλέμπορο Robert John Geoffrey και το 1880 αγοράστηκε από τον Αλέξανδρο Ρώμα. Έκτοτε αποτελεί έδρα της οικογένειας. Το οίκημα πέρα από την ιστορική του βαρύτητα για την σύγχρονη ιστορία της Ζακύνθου, αντιπροσωπεύει και το μοναδικό δείγμα αρχοντικού-μεγάλης αστικής οικίας- που έχει απομείνει στην Ζάκυνθο μετά τους σεισμούς του 1953.

Στους εσωτερικούς του χώρους υπάρχουν έπιπλα, συλλογή οικογενειακών πορτραίτων, πίνακες, στολές και όπλα μελών της οικογένειας, και άλλα ιστορικά αντικείμενα. Επίσης την πλούσια βιβλιοθήκη (άνω των 10.000 τίτλων),αποτελούμενη από πολύ παλαιές και σπάνιες εκδόσεις, που ξεκινούν από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα.

Μετά από την ιδιωτική πρωτοβουλία της οικογένειας, το Αρχοντικό είναι ανοικτό για το κοινό.

τηλ: 2695028343

e-mail:info@romas.gr

 

 

Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου

Μνημεία πολιτισμού όμως αποτελούν και πολλοί από τους ναούς της Ζακύνθου με πλούσια αρχιτεκτονική αλλά και φορητές εικόνες και εσωτερικό διάκοσμο.

 

Τηλέφωνο 26950 22233

http://www.imzante.gr/

 

 

 

Λευκάδα

Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας

Στεγάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λευκαδίων. Τα ευρήματα που παρουσιάζονται καλύπτουν μια μεγάλη χρονική περίοδο, που ξεκινά από τη μέση παλαιολιθική εποχή (200.000 – 35.000 π.Χ.) και φτάνει έως τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους. Στο μουσείο εκτίθενται σε ξεχωριστή αίθουσα τα ευρήματα των ανασκαφών του Γερμανού αρχαιολόγου Γουλιέλμου Νταίρπφελντ, ο οποίος ανέπτυξε τη θεωρία ότι η Λευκάδα είναι η Ιθάκη του Ομήρου. Το μουσείο φιλοξενεί εργαλεία, κεραμικά, χάλκινα, κοσμήματα και κτερίσματα τάφων, κυρίως από την αρχαία Νήρικο, το Νυδρί, τη Χοιροσπηλιά στην Εύγηρο και από τη σπηλιά στο Φρύνι.
Τηλ. 26450.21635

Λαογραφικό Μουσείο του Μουσικοφιλολογικού Ομίλου «Ορφεύς» «Πανταζής Κοντομίχης».

Ιδρύθηκε το 1937, περιλαμβάνει πολλά αξιόλογα και σπάνια εκθέματα, καθώς και μια πλούσια συλλογή από την καθημερινή ζωή και τις ασχολίες των Λευκαδιτών.

Για πληροφορίες 2645022778

Μουσείο Φωνόγραφου

Κοντά στον κεντρικό πεζόδρομο της παλιάς πόλης στεγάζεται το μικρό ιδιωτικό μουσείο με φωνόγραφους, δίσκους, σπάνια χρηστικά αντικείμενα, διακοσμητικά, εργαλεία, κουτάκια, σφραγίδες, χαρτονομίσματα και καρτ-ποστάλ εποχής.
Τηλ. 26450.21088

Εκκλησιαστικό Μουσείο Ι.Μ.Φανερωμένης

Στην Ι.Μ.Φανερωμένης, έξω από το χωριό Φρύνι, σε απόσταση 4 χλμ. από την πόλη της Λευκάδας, πρόκειται να λειτουργήσει Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης με ποικίλα εκθέματα, προερχόμενα από ναούς και μονές του νησιού, τα οποία καλύπτουν μία εκτεταμένη χρονικά περίοδο, από την εποχή της δεύτερης Τουρκοκρατίας (1479-1684) έως και την ενσωμάτωση της νήσου στο ελεύθερο ελληνικό κράτος το 1864. Σε νεόδμητο κτίριο δύο ορόφων, που βρίσκεται στον περίβολο της Ιεράς Μονής, έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα εκθεσιακοί χώροι όπου πρόκειται να εκτεθούν ποικίλα αντικείμενα εκκλησιαστικής τέχνης. Τον κύριο όγκο των εκθεμάτων αποτελούν έργα επτανήσιων και λευκαδίων ζωγράφων, κυρίως μεταβυζαντινές φορητές εικόνες και στοιχεία τέμπλων (δεσποτικές εικόνες, επιστύλια, θυρόφυλλα). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ποικίλα εκκλησιαστικά χειρόγραφα και παλαιότυπα από τη βιβλιοθήκη της μονής, με σπάνιες και παλαιές εκδόσεις ελλήνων και ξένων τυπογράφων των προεπαναστατικών και επαναστατικών χρόνων. Αξιόλογα είναι και τα ποικίλα έργα αργυροχοίας, κυρίως σταυροί αγιασμού, δισκοπότηρα, κανδήλες, δίσκοι, επενδύσεις εικόνων και ευαγγελίων. Τέλος, σημαντικό μέρος των εκθεμάτων αποτελούν ποικίλα άμφια και στοιχεία αρχιερατικών στολών, καθώς και μία αξιόλογη σειρά αντιμηνσίων που χρονολογούνται από το 18ο -19ο αι.

Λαογραφικό Μουσείο Λευκαδίτικου Κεντήματος «Μαρία Κουτσοχέρω»

Σ΄ αυτό το μικρό ιδιωτικό μουσείο και μέσα από τα παραδοσιακά εκθέματα, ο επισκέπτης ανακαλύπτει τη ζωή και το χαρακτήρα, την επιμονή, την υπομονή και την ευφυΐα των ορεινών Λευκαδιτών που έζησαν κάτω από σκληρές συνθήκες και δημιούργησαν έναν ολοκληρωμένο λαϊκό πολιτισμό.

Τηλ. 26450.41590

Κοντομίχειο Λαογραφικό Μουσείο Δήμου Σφακιωτών

Δημιουργήθηκε από το αρμόδιο Νομικό πρόσωπο του Δήμου και λειτούργησε για το κοινό από το καλοκαίρι του 2004. Στεγάζεται στο παλιό κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Καβάλου, μέσα σε ένα θαυμάσιο πευκόφυτο χώρο. Το μουσείο αναφέρεται στα εργαλεία, στη σημασία τους για την κοινωνική εξέλιξη, στην εποχή της δημιουργίας τους, καθώς και στο κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο της εργασίας του Λευκαδίτη στην προβιομηχανική εποχή. Στους χώρους του Μουσείου εκτίθενται:

Συλλογή εργαλείων από διάφορα επαγγέλματα, όπως του τσαγκάρη, του γεωργού, του μαραγκού, του κουρέα, του χτίστη, του σιτά, του καλατζή, του ξυλοκόπου κ.α.
Αναπαραστάσεις χώρων του Λευκαδίτικού σπιτιού (κουζίνα, φούρνος).
Συλλογή παλαιών φωτογραφιών.
Συλλογή με υφαντά και παραδοσιακές φορεσιές.

 

 

Ανακοινώσεις Ανακοινώσεις

 

Συχνές Ερωτήσεις

 

e-class  Θεματικές πύλες  Τοπικές βιβλιοθήκες  Χρήσιμοι σύνδεσμοι  Μουσεία και Ιδρύματα

 

 

ψηφιακή σύγκλιση

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης)